Dades personals

La meva foto
Montsià
Família flexischooling, gaudint la criança amb contes, llibres, música, teatre, jocs, natura, escriptura...

Del color de la tierra


Del color de la tierra és un còmic bellament il·lustrat i editat per la oveja roja. És una faula basada en els moviments zapatistes.  Els zapatistes són la gent indígena nascuts a l'estat de Chiapas que cansats que el govern Mexicà els ignorés, es van revelar per recuperar la terra que els havien robat. "La gente del maíz" com també es fan anomenar, es cobreixen el rostre en públic per a dir: som zapatistes, treballem per la llibertat i per a crear un món nou de Pau i Justícia, Llibertat i Autonomia. 

Aquesta novel·la gràfica que avui us presento forma part de la nostra biblioteca particular gràcies a un regal, que ens ha fet despertar la curiositat per saber-ne més de la vida d'aquesta gran família tan connectada amb la natura i amb els seus ancestres, que viuen en comunitat al marge de l'opressió governamental, creant el seu propi sistema assembleari de convivència, alimentari, d'educació (la otra educación), de sanitat i més.

Zapatista també és el nom del moviment social que l'any 1910 encapçalava Emiliano Zapata (1879-1919), i el que al 1994 es va tornar a alçar en contra del Tractat de Lliure Cleptocràcia (TLC), any en el què es documenta la història del llibre en la contraportada del qual es resumeix la història: 
"José i Juana son hijos de la utopía. De pequeños presencian el levantamiento de 1994 y, a través del retrato de su vida adulta, nos asomamos al día a día de cualquier comunidad zapatista." Del color de la tierra.

Una mica de la història de Emiliano Zapata ens la canten Lax'n Busto en la seva famosa cançó que podeu escoltar i llegir a SPOTIFY:

I la història dels indígenes zapatistes continua latent encara avui, la seva resistència és també la nostra. Ells han creat una utopia, van construir el que havien somiat: sembrant el seu menjar, construint les seves cases, hospitals, les seves escoles i el seu propi govern," el Bon Govern", perquè el poble és el que mana. 

"El ejército que se tuvo que tapar la cara para ser visto, y que a la vez logró enseñar que una máscara puede ser también un espejo." Del pròleg escrit per John Gibler


LA OTRA EDUCACIÓN
Una introducción a la Educación Zapatista

 ¿Y tu? ¿Cómo ves? ¿Qué imaginas? ¿Ves injusticias donde vives? ¿Puedes imaginar un mundo mejor? ¿Qué puedes hacer para empezar a construir un mundo nuevo, un mundo mejor?. Descarrega aquí: pdf quiénes son los zapatistas

Més informació:




TU ETS L'AUTOR, TRIA L'ENTRADA QUE VOLS LLEGIR A CONTINUACIÓ

📧




1 comentari:

Manel ha dit...

Molt bona ressenya. Donen ganes de llegir el conte, i de saber més dels Zapatistes. Perfectes els enllaços i els vídeos!

Entrades populars

" En el corazón de cada Invierno hay una primavera que vibra"
Kahlil Gibran.

CANAL YOUTUBE CONTES I CRIANÇA